Vlaamse Vriendenkring Benidorm

 

Sociale Dienst voor onze Belgische leden

Sociale Dienst voor onze Nederlanse leden: Nederlandse leden

Kom niet naar Spanje zonder je EZVK-kaart, die moet je aanvragen bij je mutualiteit. Deze kaart is maar één jaar geldig. Bij problemen: bel naar het alarmnummer van je mutualiteit (voor de grote mutualiteiten: Mutas 0032 2 272 09 00).

Indien je de Europese ziekte verzekeringskaart vergeten bent, kan je telefonisch of via mail steeds een vervangingsattest opvragen bij je mutualiteit die je per mail wordt bezorgd.

 

EZVK is geen reisverzekering

De kaart is geen alternatief voor een reisverzekering. De EZVK dekt namelijk geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring van je wagen of verloren/gestolen eigendommen. Verder kan je de EZVK niet gebruiken als u speciaal naar Spanje gaat voor een medische behandeling. Daarvoor moet u altijd eerst toestemming vragen aan uw eigen ziekenfonds.

Je wordt opgenomen in het ziekenhuis

Je kan in het Nederlands terecht bij Clinica Benidorm en Clinica Imed Levante. Leg bij opname in het ziekenhuis je Europese ziekteverzekeringskaart voor. Je hebt een reisbijstand verzekering langs je mutualiteit.

Neem steeds binnen de 48 uur na opname contact op met de alarmcentrale van je mutualiteit. Voor de grotere mutualiteiten is dat Mutas. Er wordt een dossier aangelegd en eventuele terugbetalingen verlopen vlotter.

Indien je een privé reisbijstand verzekering hebt dien je die ook te verwittigen.

Betaal nooit een ziekenhuisfactuur. Word je dit toch gevraagd, wat ons zou verbazen, neem dan meteen contact op met Mutas of de alarmcentrale van je mutualiteit.

Opgepast: indien je NIET wordt opgenomen in het ziekenhuis (d.w.z. minimum één nacht verblijven) moet je wel de kosten voor verzorging en dokters betalen. Ook afspraken met dokters of specialisten moeten door jou volledig worden betaald. Deze zullen door jouw mutualiteit gedeeltelijk worden terugbetaald.

Je moet alle betalingsbewijzen aan dokters en specialisten bijhouden alsook de betalingsbewijzen voor medicatie en het doktersvoorschrift. Deze moeten voorgelegd worden aan jouw mutualiteit voor gedeeltelijke terugbetaling.

Sociale Dienst VVB

Je kan bellen naar de Sociale Dienst vooraleer je wordt opgenomen in het ziekenhuis. Deze zal je bijstaan voor mogelijke problemen bij opname in een ziekenhuis, contacten met familie in thuisland, documenten, paspoort, reisbijstand verzekering, contact met verzekering, de alarmcentrale van je mutualiteit.

Onze sociale dienst kan je ook bezoeken bij de intensieve zorgen en neemt het bezoeken in het ziekenhuis over van je kennissen of familie indien ze niet aanwezig zijn in Benidorm. Ook zullen ze je informeren voor eventuele repatriëring.

Indien je de Europese ziekteverzekeringskaart vergeten bent, kan de sociale dienst van de VVB een vervangingsattest opvragen bij je mutualiteit die deze per mail zal opsturen naar het hospitaal.